Skip to main content

Veelgestelde vragen

Algemeen

Wanneer vindt het Fruitcorso plaats?

Het Fruitcorso is altijd tijdens het derde weekend van september. Het eerstvolgende corso is in 2023, op zaterdag 16 september. Op zon- en maandag 17 en 18 september staan de wagens tentoongesteld op de Veemarkt in Tiel.

Hoe laat starten de optochten?

De middagoptocht begint om 13.30 uur voor de hoofdtribune op het Taluud. Fruitcorso by Night start om 20.30 uur wederom voor de hoofdtribune. Wilt u zien waar de stoet voorbij komt? Bekijk het parcours bij bezoekersinfo.

Is het event bereikbaar voor mindervaliden?

Het evenemententerrein is bereikbaar voor als u slecht terbeen bent of invalide. Helaas zijn er geen speciale rolstoelplaatsen langs het parcours of op één van de twee tribunes. Wel verzoeken wij gasten op de tribune de eerste twee rijen vrij te houden voor gehandicapten met een begeleider.

Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart? Dan mag u parkeren op de gehandicapten parkeerterrein. Deze parkeerplaatsen liggen dicht bij het parcours. Kijk voor meer informatie bij bezoekersinfo.

Kan ik met de auto, de fiets of het OV komen?

Dat kan allemaal. Als u met de auto naar Tiel rijdt, komt u vanzelf borden en verkeersregelaars tegen die u verwijzen naar de diverse GRATIS parkeerplekken, allemaal op loopafstand van het evenemententerrein.

Ook met de fiets kunt u dichtbij het evenemententerrein komen. Plaats uw fiets op de daarvoor bestemde locaties. 

Station Tiel Centraal ligt aan het parcours en op loopafstand van het evenemententerrein. De trein en de bus zijn een uitstekende manier om naar Tiel af te reizen. Wij adviseren bezoekers die met het openbaar vervoer komen om de reisinformatie in de gaten te houden. Bekijk de actuele reistijden op 9292.nl. Kijk voor meer informatie bij bezoekersinfo.

Zijn honden toegestaan?

Honden zijn toegestaan om mee te nemen op het evenemententerrein. De optocht en de tentoonstelling vindt plaats in het centrum van de stad. Echter moet u wel rekening houden met grote drukte en u kunt zich afvragen of het een wenselijke situatie is voor het welzijn van uw hond. Het Fruitcorso heeft geen mogelijkheid waar u uw huisdier tijdens uw bezoek kunt achterlaten.

Hoe kan ik het Fruitcorso steunen?

Draagt u het Fruitcorso een warm hart toe en wilt u helpen de komende editie tot een succes te maken? Er zijn meerdere mogelijkheden:

 • Word vrijwilliger
 • Word partner
 • Word lid van de VriendenLoterij
Vrijwilligers en partners

Het Fruitcorso wordt volledig georganiseerd door vrijwilligers. Iedereen, van hekkensjouwers tot organisatiekracht, zet zich belangeloos in voor het evenement. Lijkt het u leuk om een bijdrage te leveren meld u dan hier aan.
Naast de vrijwilligers mag de organisatie rekenen op de steun van trouwe partners. Sponsoring kan gedaan worden in natura of met een bedrag. Bekijk het volledige overzicht en voor de mogelijkheden op de 'partners'-pagina.

VriendenLoterij

De VriendenLoterij ondersteunt goede doelen, clubs en verenigingen die zich richten op gezondheid en welzijn van mensen. Ook het Fruitcorso kan rekenen op financiele steun van de VriendenLoterij. Als deelnemer kunt u ervoor kiezen om het Fruitcorso te selecteren als goede doel. Wanneer de loten aan ons gekoppeld zijn, ontvangen wij een percentage van het deelnamegeld. Ondertussen maakt u kans op mooie prijzen en ondersteunt u onze activiteiten. Meer informatie op vriendenloterij.nl.

 

Mijn vraag staat er niet tussen, waar kan ik deze stellen?

Staat uw vraag hier niet boven beschreven? Stel deze gerust via één van onderstaande contactmogelijkheden. Wij proberen u z.s.m. een reactie te sturen.

 • Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • of dien uw vraag in via onze social media kanalen: Facebook of Instagram

Betuwse Oogstweek

Wat is de Betuwse Oogstweek?

De Betuwse Oogstweek is een bundeling van diverse evenementen op initiatief van Stichting 4-Stromenland, organisator van het Fruitcorso, in samenwerking met de bewoners, instellingen en het bedrijfsleven van de Betuwe. Het doel van deze week is om Nederland deze regio te laten ervaren en te laten proeven van dit unieke stukje Nederland. "Wij zijn trotse bewoners van de fruittuin van de wereld en vinden dat iedereen moet kunnen profiteren van wat de Betuwe te bieden heeft. We koesteren de kennis, kunde en creativiteit die onze streek rijk is en willen dit verrijken en een podium geven. Daarom organiseren we jaarlijks een Oogstweek, waar iedereen de vruchten van kan plukken."

Bekijk hier het uitgebreide programma van de Betuwse Oogstweek.

Waarom is er een oogstweek?

We gaan terug naar 1961 waar het allemaal begon: het Fruitcorso, het sprookje van de fruittuin van Nederland. Ruim zestig jaar na dato wordt dit verhaal nog altijd in ere gehouden. Tijdens deze rijdende tentoonstelling presenteert de regio wat voor moois er gekweekt, geproduceerd en gecreëerd wordt. Dit is niet alleen een verhaal om naar te luisteren en te kijken, maar ook vooral om zelf te ervaren.

Wat is het programma?

De Betuwse Oogstweek bestaat uit een divers palet aan evenementen: ieder met zijn eigen sfeer en verscheidenheid. Proef alle lekkernijen, aanschouw de creativiteit, ontdek de (fr)uitzinnige innovatie, geniet van de muziek en dompel je onder in wat de Betuwe uniek maakt.

Bekijk hier het overzicht van activiteiten. Geniet van wat de Betuwe te bieden heeft!

Entree en tickets

Wanneer heb ik een ticket nodig en waar koop ik deze?

De kaartverkoop van entreekaarten en tribunekaarten voor de Fruitcorso verloopt op 2 manieren:

 1. via onze onlineticketshop. Klik hier 
 2. via de kassa’s bij de ingang van het evenemententerrein

Voor het bezoeken van de optocht(en) op zaterdag en de tentoonstelling op zondag heeft u een toegangsticket nodig. Alle tickets en bijbehorende prijzen kunt u hier vinden.

Betuwse Oogstweek

Naast het Fruitcorso zijn er andere activiteiten tijdens de Betuwse Oogstweek. Enkele daarvan zijn gratis te bezoeken of aan deel te nemen, anderen zijn daarin tegen alleen te bezoeken met een toegangsbewijs. Kijk op de pagina 'Entree en tribune' voor welke evenementen dit geldt en waar u de tickets kunt bemachtigen.

Mag ik het evenemententerrein verlaten en later terug komen?

Bij aankomst op het evenemententerrein ontvangt u, bij een van de kassa's, een polsbandje. Deze geeft u toegang tot het terrein en tevens de mogelijkheid om terug te keren wanneer u bijvoorbeeld en Tielse binnenstand bezoekt. 

Moet ik mijn tickets geprint meenemen?

Nee, het is niet nodig om het ticket fysiek mee te nemen. De barcode op het e-ticket kan ook vanaf uw mobiele telefoon gescand worden.


Verspilling en duurzaamheid

Doet het Fruitcorso iets tegen verspilling?

Duurzaamheid en het tegen gaan van verspillen is een speerpunt van het Fruitcorso, zeker als het gaat om onze evenementen. In een streek waar alles afhankelijk is van wat de natuur ons geeft, is de organisatie zich bewust van de positieve – en soms ook minder positieve – invloed op mens en milieu. Met alle betrokken stakeholders werken wij hard om, stap voor stap, de transite van het evenement voort te zetten. Dit gaat soms niet zo snel als wij zouden willen, maar we samen zorgen wij voor een duurzamer event. 

Welke concrete stappen worden er genomen?

Het speerpunt 'verspilling' richt zich voornamelijk op de verduurzamingsslag op het gebied van: het materiaalgebruik van de corsowagens en de verwerkingsmogelijkheden na afloop van het evenement. Om dit te realiseren lopen er diverse onderzoeken of deze zijn in het korte verleden gedaan. De resultaten vormen de basis voor de stappen die de organisatie samen met haar achterban gaan nemen. Enkele concrete voorbeelden zijn: 

 • De duurzame wagen van Kerk-Avezaath
 • Duurzame lijm ontwikkeld door leerlingen van het Lingecollege
 • Gebruik van zogenoemde 'buitenbeentjes'
 • Consumtie van producten na het evenement
Hoe ziet de toekomst eruit voor het Fruitcorso?

Het einde van onze verduurzaamingslag is nog lang niet in zicht. De komende jaren blijft de organisatie zich, samen met haar stakeholders, verder ontwikkelen als professionele festivalorganisatie met daarbij mens en milieu in onze gedachten.

Heeft u een initiatief, bedrijf of organisatie waarmee het einde eerder in zicht komt? Het Fruitcorso komt graag met u in contact. Mail uw voorstel naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Met dank aan onze partners!

Volg het Fruitcorso op social media